Lerántom a leplet a nagy titokról, hiszen a végeredmény úgyis lebuktatna: nem vagyok gyakorlott szakács/cukrász. De próbálkozom! 🙂 Így született meg ez a sütemény is, melyben a húgom♥ is közreműködött, s melynek még nem tudom, mi legyen a neve. A bejegyzés végére remélhetőleg kitalálom. : >
Tészta hozzávalói:
♥ 70 dkg liszt
♥ 25 dkg margarin
♥ 25 dkg porcukor
♥ 4 egész tojás
♥ 2 egész vaníliás cukor
♥ 1.5 csomag sütőpor
♥ csipet só
♥ vanília aroma
♥ ételszínezékek (elhagyható elemek)
Elkészítés:
♥ A margarint és a porcukrot habosra keverjük (robotgéppel).
♥ Folyamatos keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat,
♥ a vaníliás cukrot,
♥ a csipet sót és
♥ 2 kávéskanál vanília aromát.
♥ Húgival ezután megfeleztük a félig kész tésztát, s az egyikhez piros, a másikhoz pedig kék ételszínezéket csepegtettünk. Ha valaki nem szeretné színezné a tésztáját, természetesen ezt ki lehet hagyni. 🙂
♥ Következő lépésként hozzáadjuk a lisztet a tésztánkhoz. Ennél a lépésnél NEM KELL mindenképp betartani az előírt 70 dkg-os lisztet, hiszen ha a tésztánk túl puha, nem kapunk szép végeredményt. A tésztánknak keménynek kell lennie, ezért ha nem elég a kimért 70 dkg liszt, bátran növeljük a mennyiséget! Mi is így tettünk … többször. 🙂
♥ A gyúrásra váró tésztákat ezután folpackba csomagoljuk, s hűtőbe tesszük. Mivel mi gyors eredményt szerettünk volna, 40 perc után kivettük a hűtőből, s folytattuk a cukrászkodást, de aki teheti, hagyja bent egy éjszakára a tésztát pihenni!
♥ A tésztát ezután vékonyra nyújtjuk, kedvünk szerint formákat vágunk ki belőle, majd egy tepsin az előmelegített 175°C-os sütőbe helyezzük őket 15-17 percre.
Cukormáz hozzávalói:
♥ 3 tojásfehérje
♥ 13 dkg porcukor
♥ ételszínezékek (elhagyható)
Elkészítés:
♥ A tojásfehérjét habosra keverjük.
♥ Hozzáadjuk a porcukrot és
♥ az ételszínezéket.
Díszítés/színezés:
♥ A frissen vásárolt habzsák nagyon korán felmondta a szolgálatot, így nem sikerült megvalósítani az elképzeléseimet. Muszáj volt valami más megoldást keresni a színezésre, ami nem hozott olyan eredményt, mint amilyet egy habzsák tudott volna, de talán így tökéletesebb lett a mi tökéletlen süteményünk. (Az ötletért köszönet Édesapának ♥) Hústűt szúrtunk a sütemények hátuljába, s mindet egyesével belemártogattuk a 4 különböző színű (sárga, piros, kék, zöld) cukormázunkba. Egy éjszakán át hagytuk a cukormázt megdermedni a sütiken et voilà! 🙂
Jó sütögetést! : >
♥
Dóra